Verhoog het rendement van uw zonnepanelen: laat ze reinigen!

Vervuilde zonnepanelen kosten u geld!

  • u haalt tot 25% minder rendement uit uw installatie
  • u verbruikt dus meer netstroom
  • en u loopt het risico van permanente beschadiging

Zonnepanelen zijn niet zelfreinigend

In tegenstelling tot wat vele fabrikanten en installateurs u laten geloven, leert onze ervaring ons dat zonnepanelen niet zelfreinigend zijn.
Fijn stof, vogel-uitwerpselen, mos en bladeren, worden niet zomaar weggespoeld als het regent. Zelfs bij een hellingsgraad van 65 graden treedt er nog een duidelijk blijvende vervuiling op.

Zonnepanelen zijn niet zelfreinigend

Vervuiling leidt tot schade

Vervuiling van uw zonnepanelen kan leiden tot zogenaamde hotspots, die in plaats van stroom te geleiden een weerstand vormen. Deze weerstand kan leiden tot oververhitting en blijvende schade aan uw zonnepanelen.
Maar zelfs zonder schade aan uw panelen, zal het rendement ervan dalen indien ze vervuild zijn.

Enkele testen

Enkele praktijkproeven gingen het effect van vervuiling op het rendement van zonnepanelen na. Over een periode van enkele weken werd op verschillende plaatsen in België het rendement van gereinigde panelen vergeleken met vervuilde panelen.

Grootte van
installatie
Aantal panelen
gereinigd
Verschil in
rendement
4,4kWp 24 panelen 17,3%
9,3kWp 25 panelen 9,8%
12kWp 20 panelen 12,1%
19,2kWp 40 panelen 5,7%
48kWp 110 panelen 7,4%
72kWp 120 panelen 5,6%
108kWp 100 panelen 3,9%


De resultaten van deze testen worden bevestigd door onderzoek van o.a. Dr. H Häberlin (Zwitsers expert op gebied van fotovolta├»sche cellen) en van TNO (onafhankelijke onderzoeksorganisatie uit Nederland).

Osmosewater voor een langdurig resultaat

Voor het reinigen van uw zonnepanelen gebruikt Solar & Window Cleaning osmosewater. Zo kunnen wij u een langdurig en milieuvriendelijk resultaat garanderen.